Warzywa cennym źródłem zdrowia
3

Codzienne posiłki przez nas spożywane powinny być odpowiednio urozmaicone i przygotowane. Składniki mineralne występujące w warzywach pełnia ważne czynności takie jak:wpływają na krzepliwość krwi, biorą udział w procesach trawienia, wchodzą w skład kośćca i zębów.
Witamina A zawarta w warzywach, występuje najczęściej pod postacią karotenów. Są to barwniki koloru żółtego i pomarańczowego, znajdujące się w wileu roślinach takich, jak:dynia, marchew, pomidory, papryka. Wystepują także w warzywach zielonych:sałata, szczypior, szpinak, nać pietruszki, rzeżucha itp. Witamina A jest niezbędna do wzrostu i rozwoju młodych organizmów, jej niedobór objawia się:łuszczeniem się skóry, niewyraźnym widzeniem przy słabym oświetleniu tzw. kurza ślepota.
Witamina B występuje w nasionach roślin strączkowych. Witamina B1 zwana tiaminą, jest neizbędna do prawidłowej przemiany węglowodanów i, wpływa na pracę układu nerwowego. Jej nie dobór przejawia się : osłabieniem, bólem kończyn, przemęczeniem, niedowładem, porażeniem kończyn obwodowych. Na witaminę B składa się cała grupa witaminB, tzw. kompleks: witamina B1, witamina B2(ryboflawina),witamina B3(niacyna)PP, witaminaB5(kwas pantotenowy),witaminaB6(pirydoksyna),witamina B7(biotyna),witaminaB9(kwas foliowy),witaminaB12(cyjanokobalamina).Wszystkie witaminy z tej grupy występują przeważnie w tych samych produktach spożywczych(ziarna, wątroba, drożdże piwne) i pełnią bardzo ważną rolę dla organizmu, dlatego należy pamiętać o ich systematycznym dostarczaniu.
Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych:kapusta włoska, szpinak, brukselka, sałata, brokuły. Podstawową rolą witaminy K jest udział w procesach krzepnięcia krwi(utrzymanie prawidłowej krzepliwości krwi). Jej niedobór może spowodować zaburzenia w krzepliwości krwi, trudności w gojeniu się ran, skłonności do krwawień, częstotliwości łamania się kości(w następstwie osteoporoza),zwapnienie naczyń krwionośnych. Witamina K występuje także w oliwie z oliwek oraz olejach rzepakowym i sojowym, w orzechach.
Zawarta w warzywach witamina E odgrywa ważną rolę w wielu przemianach ustroju. Jest zaliczana do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina E posiada silne właściwości antyoksydacyjne, dodaje żywotności, witalności, energii, chęci do życia, odgrywa istotna rolę w walce z chorobami serca i nadciśnienia, miażdżycy, zawału serca, nowotworami, cukrzycą. Witamina E wzmacnia mięsień sercowy i jego pracę. Naturalnym źródłem witaminy E jest olej z kiełków pszenicy, ziarna zbóż i zielone warzywa liściaste takie, jak:sałat, szpinak, kapusta a także czosnek.
Warzywa są niezbędnym elementem zdrowej diety, zaspokajają nasze potrzeby energetyczne, dostarczają naszemu organizmowi wiele witamin i minerałów.

Dwunastogodzinne dyżury, obelgi kierowane prosto w twarz, niskie zarobki i odpowiedzialność, która czasami przytłacza. To tylko niektóre z mankamentów pracy ratownika medycznego, który dalej często jest mylony z sanitariuszem a przecież to dwa różne zawody. Dlaczego nie docenia się...

Głównym etapem wykończeniowym w urządzaniu każdej łazienki jest podłączenie wszystkich niezbędnych elementów sanitarnych. Prace te są stosunkowo czasochłonne i wymagają precyzyjności.
Każdy chce aby wszystkie sprzęty jakie posiada – prysznic, wanna, umywalka były...

Poradnia Kardiologiczna dla Serca we Wrocławiu, zaprasza wszystkich Państwa borykających się z problemami kardiologicznymi, do zapoznania się z szeroką ofertą konsultacyjną, diagnostyczną i leczniczą. Indywidualne podejście do każdego pacjenta, to gwarancja przeprowadzenia rzetelnego...